Galvano - Historie - thuis in badkamers
 

Nieuwe website nu online!
Inloggen
:
:
Inlogcode aanvragen >>
Wachtwoord vergeten >>

Historie

Galvano dankt haar naam aan de wereldberoemde Italiaanse natuur- en scheikundige Luigi Galvani. Het bedrijf werd in 1917 opgericht als elementenfabriek in Apeldoorn. In deze fabriek werden op basis van galvanische processen met behulp van lood en zuren natte batterijen geproduceerd. Door de introductie van de droge batterij - omstreeks 1920 in Duitsland - ontstond voor Galvano de noodzaak om uit te kijken naar nieuwe mogelijkheden. Een van de contacten, loodpletterij Hamburger, was in die tijd op zoek naar een depothouder voor lood en zink in Eindhoven. De combinatie was snel gemaakt en begin jaren ‛20 startte Galvano als depothouder van Hamburger in Eindhoven. Eind jaren ‛20 werd het assortiment uitgebreid met gereedschap.

Midden jaren ‛30 wist Galvano, ondanks de slechte economische situatie, een tweede depothouderschap binnen te halen. Het betrof gas-leverancier Loos. Ook ontstond er een samenwerking met De Vries Robbe uit Gorinchem. Aan het assortiment van lood, zink, gereedschap en walserijproducten werd begin jaren ‛50 de productgroep buizen toegevoegd. In 1956 vond de oprichting van de afdeling Huishoudelijke Apparaten plaats. Omstreeks het midden van de 60-er jaren besloot Galvano sanitair in het assortiment op te nemen. In 1984 is centrale verwarming deel gaan uitmaken van het Galvano-assortiment.

In de jaren ‛90 nam Galvano een drietal bedrijven over. De belangrijkste overname vond plaats op 1 januari 1992: toen nam Galvano groothandel Munier uit Capelle a/d IJssel over. De bedrijven kenden elkaar al vele jaren vanuit een samenwerkingsverband van sanitairgroothandelaren. In april 1994 zijn de groothandelsactiviteiten binnen Galvano geïntegreerd, met handhaving van de gehele verkoopfunctie in Capelle a/d IJssel.

In oktober 1997 vond een opsplitsing plaats tussen de Galvano-divisies ‛Sanitair/CV‛ en ‛Buizen & Staal‛. Sinds die tijd opereerden zij als respectievelijk Galvano Groothandel BV en Galvano Metaalhandel BV zelfstandig binnen de Galvano holding. Dankzij een uitstekende logistieke prestatie en een compleet aanbod aan producten en diensten, afgestemd op de wensen van de klant, is Galvano Groothandel BV aan het begin van de 21-ste eeuw uitgegroeid tot een van de meest vooraanstaande bedrijven in de Nederlandse badkamermarkt.

Sinds 1 januari 2007 maakt Galvano Groothandel BV deel uit van Saint-Gobain Distribution the Netherlands.